COVID-19 v Ostravském Adelante

Azylový dům v Ostravě byl postižený karanténou. Jedná se o jeden z azylových domů Adelante, který spravuje Armáda spásy.

Jakub spolupracuje s ředitelem Adelante Mgr. Tomášem Hruškou již delší dobu a zeptal se ho, na co mohou azyláky čekat, když se u nich covid-19 objeví.

Pan Mgr. Tomáš Hruška reagoval takto „Pokud jde o karanténu, v tuto chvíli jsme nenatrefili na nic s čím by jsme dopředu nepočítali a vše probíhá hladce. Jediné s čím stále bojujeme je zajištění stravy uživatelům což je ale komplikace z hlediska zákona a donátorů nikoli fyzické zajištění stravy. Dodávky jsou zajištěny, ale žádná smlouva nám tyto náklady nekryje, tak uvidíme jak se popasujeme s financováním. Jako doporučení bych tedy viděl především v dostatečném materiálním zabezpečení služby ochrannými pomůckami a trvanlivými potravinami na 2 – 3 dny, aby se vše dalo rychle spustit. Naštěstí nám stravu začali krýt externí dodavatelé, abychom nenutili uživatele setrvávat v Adelante jen o konzervách a chlebu delší dobu.“

Jedná se o něco čeho se bojí všichni poskytovatelé sociálních služeb. V Ostravě to zvládají dobře ale i přes to doufáme, že se taková situace neobjeví nikde jinde.  Do Ostravy posíláme srdíčka.  S láskou team azylaky.cz.

Článek o situaci v Ostravě na idnes.cz

https://www.idnes.cz/ostrava/zpravy/koronavirus-azylovy-dum-ostrava-covid-19-moravskoslezsky-kraj.A200910_570224_ostrava-zpravy_jog

Jakub Modes