Náš tým - Šárka

Druhou zakladatelkou projektu je Šárka, jejíž náplní je převážně videotvorba. V tomto článku se dozvíte, kde se Šárka setkala s bezdomovectvím poprvé, jak se dostala k audiovizuální tvorbě a jak k samotnému projektu.

S bezdomovectvím jsem se setkala už na základní škole. Kolem školy se pohyboval pán bez domova se svým pejskem Uhlobaronem. Byl to vzdělaný a přátelský člověk, který si s dětmi z posledních ročníků často povídal. Nikdy jsem proto lidi bez domova nevnímala negativně, právě naopak. Avšak až díky projektu jsem alespoň z části porozuměla této problematice, a jak se dá takovým lidem pomoci.

Vždy jsem byla aktivní dítě, navštěvovala jsem několik kroužků, pravidelně jsem se účastnila soutěží a ve třinácti letech poprvé vycestovala s programem Erasmus+ do zahraničí. Právě organizace, se kterou jsem jezdila, jednoho dne zveřejnila nabídku infosemináře o Solidárních projektech. Vyrazila jsem tam bez větších očekávání, ale jakmile jsem se seznámila s Jakubem, rozhodla jsem se mu nabídnout pomocnou ruku a do projektu se zapojila. Když byla naše žádost o grant zamítnuta, bylo to zklamání, ale my se nevzdali, a rozhodli se projekt uskutečnit i bez financí. Tak zapálení jsme do realizace byli. Když se nám pak ozvali s novinou, že se navýšil rozpočet a dotace dostaneme, věděli jsme již bez pochyb, že co děláme, má smysl.

V týmu je mé místo převážně za kamerou a ve střižně. Vždy mě bavilo fotit, natáčet a jinak dokumentovat dění kolem sebe. Když jsme si na střední škole mohli vybrat semináře, jasnou volbou byla Audiovizuální tvorba, kde jsem se naučila pokročile pracovat s fotkou, audiem i videem. Tvorbě audiovizuálních děl jsem zcela propadla a začala tvořit krátké animace. Jeden z mých snímků se dokonce umístil v soutěži a promítal se na Zlín film festivale, to byl opravdu krásný pocit. Jakmile se objevila možnost zapojit se do projektu, kde spojím svou vášeň s něčím užitečným, nebylo o čem přemýšlet.

Letos jdu na vysokou školu, studovat Informační management, a také zakládám další projekt. Je důležité se celý život vzdělávat a smysluplné pomáhat ostatním.

Jakub Modes