The Coat

The Coat, v češtině prostě “Kabát” je produkt, který slouží lidem bez domova. Je to kabát, který se může proměnit ve spací pytel nebo tašku přes rameno. S nápadem přišla americká nezisková organizace Empowerment plan, která se mimo jiné soustředí i na pomoc lidem bez domova v Michiganském městě Detroit.

The Coat se organizaci povedlo rozšířit do celého světa. Jsou v celé Americe, v jedenácti provinciích a teritoriích a ve dvaceti státech po celém světě. Kabát se vyrábí z kvalitního recyklovaného materiálu, který jim poskytuje například značka Patagonia. To ale není to jediné, co je zajímavé na této společnosti. To kdo kabáty vyrábí je tou pravou třešničkou na dortu. 

Empowerment plan zaměstnává lidi bez domova. Kabáty tudíž šijí lidé, kteří jsou sami v nouzi a organizace jim poskytuje práci a stabilní plat, který v americkém (ne)sociálním zázemí opravdu potřebují. Jak na svém webu organizace uvádí, zaměstnanci pracují 40 hodin týdně. Z toho 60% času jsou placeni za práci na kabátech a zbylí čas pracovní doby se jim věnují sociální pracovníci, kteří jim pomáhají s vyřešením všemožných věcí. Nejčastěji to bývá transport, bydlení, zajištění vzdělání pro rodiny s dětmi a finanční stabilita. Tímto způsobem pomohli několika desítkám lidí skoncovat s jejich chudobou. 

Organizace má dvouletý program pro lidi bez domova, kterým v této době poskytuje plnou sociální podporu, zaměstnává je a pomáhá jim postavit se na vlastní nohy. Hlavním cílem  dvouleté lhůty je pomoci lidem najít si novou stabilní práci, aby mohli žít nezávisle a organizace tak mohla pomáhat dalším.

Jakub Modes