Azylaky.cz v karanténě

V době karantény jsme museli naši aktivitu bohužel pozastavit, ale díky situaci, která se každým dnem zlepšuje, se můžeme pomalu pustit do všeho, co jsme plánovali. Vznikl náš web v rámci spolupráce se společností creepy.cz, kteří zvládli za 24 hodin vytvořit hezký a funkční web. Následovat bude první výjezd do azylového domu, kde pro Vás natočíme video, ve kterém se Vám pokusíme přiblížit jeho fungování. 

Abyste si ale nemysleli, že jsme celou dobu v karanténě jen seděli a nic nedělali, představím vám na čem jsme pracovali. Člen týmu Jakub z Ústí nad Labem se se svými kolegy rozhodl, že pomohou ušít roušky lidem bez domova a pozvali si na pomoc přímo lidi bez domova. Jakub se také zajímal o aktuální situaci v době krize a obepsal 20 azylových domů v České republice a zeptal se, jak situaci zvládají. Sociální služby uvedly, že zavedly zvýšenou hygienickou prevenci a další opatření. Většina nízkoprahových denních center omezila své služby na výdej jídla, jelikož by se tak v prostoru mohlo shlukovat až 15 lidí, což by bylo proti vládním opatřením. Azylové domy a noclehárny ale naopak fungovaly na 100 procent. Pracovníci zařízení byli s klienty v úzkém kontaktu a to i přes to, že byl nedostatek ochranných pomůcek. Na tento popud jsme na našich facebookových a instagramových stránkách požádali o pomoc s šitím roušek. Díky tomu o nás psali na blogu Freshlabels a dokonce nám roušky i poslali.

Také jsme pro vás natočili video o tom, kde lidé bez domova mohli trávit nařízenou karanténu. Videem provází Jakub a ukazuje, jak to v takovém zařízení vypadá a jak by mělo fungovat.  Chtěla bych dodat, že tyto služby vznikaly na celém území České republiky, za což jsme moc vděční. 

Jakub Modes